brazilská vlajka





Brazilská
kuchyně

FEIJOÁDA

je brazilským národním jídlem. Původně se jednalo o stravu otroků, později se začala připravovat z většího počtu surovin a receptura se ustálila.

Připravuje se z drobných černých fazolí uvařených v jednom hrnci s několika druhy masa. Obvyklou přílohou je rýže a opražená manioková mouka nazývaná farofa. Často se k ní podávají dušené listové saláty (mohou být s smaženou slaninou) a malé velmi pálivé papričky (dedo-de-moça) naložené v oleji, které jsou nahraditelné chilli paprikami. Na ozdobu se používá plátek pomeranče.

Drobné černé fazole (u nás prodává Lagris nebo zdravé výživy) properte a namočte do studené vody minimálně přes noc.

Přidejte na kousky nakrájené maso.
Lze použít uzené maso dle výběru, nejlépe několik druhů (mastnější a libové). Neměla by chybět ani klobása, pokud možno sušší a ikantnější. Tradiční feijoáda by měla obsahovat i vepřovou nožku, ocásek nebo ouško či hovězí oháńku, ale v dnešní době se tyto přísady používají i v Brazílii velmi zřídka.

V Brazílii se do fejoády mj. dává nasolené sušené hovězí maso, které je nutné nechat odmočit přes noc ve studené vodě (vodu min. dvakrát vyměnit), v Čechách jsme na něj zatím nenarazili. Italské sušené maso, které je k dostání v obchodních řetězcích, se od brazilského hovězího dosti liší.

K dochucení můžete použít bobkový list a česnek.



Copyright © 2008 Veronika Olehlová & Carlos Laué
Veškeré materiály zveřejněné na těchto stránkách, stejně jako zdrojové kódy, jsou chráněny dle autorského zákona. Bez písemného souhlasu není tato díla ani jejich části povoleno kopírovat ani dále šířit s výjimkou případů uvedených v autorském zákoně.