brazilská vlajka





Brazilská
kuchyně

MANIOK

je subtropický keř s jedlými hlízami přibližně tvaru mrkve. Hlízy jsou dlouhé 30-40 cm, za syrova jsou jedovaté.

Z čerstvě nastrouhaného kořene se připravují slabé placky velikosti palačinek, přímo na pánvi se po krátkém osmažení zapékají se sýrem a šunkou, nebo potírají zavařeninou. Koupíte je u pojízdného stánku na ulici, ve většině hotelů je připravují během snídaně před očima hostů.

Maniok se může podávat vařený, většinou se servíruje jako druhá příloha. V této úpravě je dosti podobný bramboru, jeho chuť je méně výrazná a lehce nasládlá.

Vyrábí se z něj také mouka, v Brazílii můžete koupit syrovou, předpraženou a hotovou (instantní). Obaluje se v ní grilované maso i uzeniny, ale opražená mouka, která se nazývá farofa, je hlavně neodmyslitelnou součástí feijoády. Servíruje se také k různě upravenému masu a luštěninám, přílohou je obvykle rýže.

Pro přípravu sladkých i slaných těst se často používá maniokový škrob. Nejběžnější slanou pochoutkou jsou sýrové chlebíčky, bochánky o průměru cca 2-6 cm, které koupíte v každé pekárně nebo i v prášku pro rychlu domácí přípravu.



Copyright © 2008 Veronika Olehlová & Carlos Laué
Veškeré materiály zveřejněné na těchto stránkách, stejně jako zdrojové kódy, jsou chráněny dle autorského zákona. Bez písemného souhlasu není tato díla ani jejich části povoleno kopírovat ani dále šířit s výjimkou případů uvedených v autorském zákoně.