brazilská vlajka





Brazilská
kuchyně

MÍCHANÉ NÁPOJE alkoholické

Caipirinha se připravuje ze stříbrné cachaçy. Na jeden drink potřebujete 0,05 l alkoholu, jednu velkou lžíci třtinového cukru, čtvrt až půl limetky a drcený led.
Cukr se důkladně utře s limetkami (používá se dřevěný hmoždířek), poté se přidá led, směs se důkladně promíchá, zalije alkoholem, přelije do shakeru a znovu promíchá. Po nalití nápoje se do skleniček rovnoměrně rozdělí kousky limetek a led.

Obdobou caipirinhi, se kterou se často setkáte v českých restauracích (nezřídka pod názvem caipirinha), je caipiroska. Receptura je stejná, ale místo cachaçy se používá vodka, proto ji lze bez problémů připravit i u nás.

Místo rafinovaného třtinového cukru lze použít přírodní třtinový (hnědý - zakoupíte v prodejnách zdravé výživy), řepkový (krupice nebo krystal) nebo směs řepkového a fruktózy v poměru 3:1.

Limetky můžete v obou nápojích nahradit citróny nebo jiným ovocem, potom se ovšem jedná o nápoj nazývaný batida. Nejčastěji se používá maracuja, caju (plody, nikoli oříšky kešu), ananas, hroznové víno...



Copyright © 2008 Veronika Olehlová & Carlos Laué
Veškeré materiály zveřejněné na těchto stránkách, stejně jako zdrojové kódy, jsou chráněny dle autorského zákona. Bez písemného souhlasu není tato díla ani jejich části povoleno kopírovat ani dále šířit s výjimkou případů uvedených v autorském zákoně.