brazilská vlajka





Brazilská
kuchyně

NÁPOJE

Brazílie se vyhlášená výbornou kávou, která se podává především k snídani. Připravuje se velice silná, překapávaná, nejčastěji zalévaná ručně a je opravdu výborná, ale nesmíte dovolit, aby Vám ji osladili.
Brazilci většinou pijí kávu velice přeslazenou. Často ji připravují již s cukrem a tak se občas stane, že v letadle nebo hotelu musíte personál požádat o uvaření speciálního šálku hořké kávy.
V Brazílii se káva servíruje výhradně do malých šálků, k dispozici je ale bývá konev s dostatečnou zásobou.

Velice oblíbené jsou osvěžující ovocné nápoje. Obvykle se připravují z čerstvého ovoce, drceného s cukrem a ledovou tříští, nebo se v nádobě, ze které jsou servírovány, promíchají s ledem. Většina občerstvení a hotelů nabízí alespoň dva druhy čerstvých džusů.

Dalším oblíbeným brazilským nápojem pro horké dny je kokosové mléko. Na tržištích nebo na plážích běžně koupíte kokosové ořechy, u kterých prodavač odsekne vršek a vybaví vás brčkem. Bývají úžasně vychlazené a na pláži jsou dokonalým osvěžením. Po vypití tekutiny si můžete nechat kokos rozseknout a skořápkou vydlabat dužinu.

Velice populárním nápojem je i v Brazílii pivo. Bohužel tu není velký výběr značek, tekutina je světle žluté barvy a podává se při -5°C. Prodává se v lahvích o objemu 0,6 l nebo točené - 2 dl.
Nejvíce nám chutnalo pivo Bohemia, které se snaží alespoň přibližně držet české receptury. Navíc jejich celostránková reklama v časopisech začíná perfektní češtinou: "Je všeobecně známo, že půda České republiky dává nejlepší chmel..." a navazuje v portugalštině.
V Natal (pobřeží, 6° jižní šířky) jsme týden bydleli vedle malého pivovaru vystavěného na pláži, jehož zeď u výčepu zdobil obrázek krále na sudu s nápisem Gambrinus. Světlé pivo chuťově velmi připomínalo české, ale bohužel bylo také podchlazené. Vyplatilo se objednat tři najednou a nechat je trochu zteplat :-).

Alkoholickým míchaným nápojům je věnována samostaná kapitola.



Copyright © 2008 Veronika Olehlová & Carlos Laué
Veškeré materiály zveřejněné na těchto stránkách, stejně jako zdrojové kódy, jsou chráněny dle autorského zákona. Bez písemného souhlasu není tato díla ani jejich části povoleno kopírovat ani dále šířit s výjimkou případů uvedených v autorském zákoně.