brazilská vlajka





Brazilská
kuchyně

CUKROVÁ TŘTINA

pochází z Bengálska, po objevení Ameriky bylo její pěstování přeneseno na rozsáhlé plantáže nového kontinentu. Roste převážně v tropech (do 30° zeměpisné šířky). Brazílie je jejím největším producentem.

Třtinový cukr je výraznější chuti než řepkový, např. palačinky se často podávají pouze se souvislou vrstvou práškového cukru.

Z čerstvých stvolů se lisuje velice dobrá a vydatná šťáva, koupíte ji většinou na trhu.

A samozřejmě se z ní vyrábí alkohol. V Brazílii bez problémů koupíte rum, ale zdejší specialitou je cachaça, v některých oblastech nazývaná pinga nebo aguardente. Podobně jako tequilla je na trhu ve variantě stříbrné, vhodné k přípravě míchaných nápojů a zlaté, která se běžně podává s ledem.

Ze stříbrné cachaçy, třtinového cukru a limetek se připravuje caipirinha, kterou v Praze nabízí řada barů a restaurací. Pingu bývá někdy nahrazována vodkou, pak se nápoj nazývá caipiroska.

Pro zajímavost - v Brazílii jezdí velký počet automobilů na alkohol z cukrové třtiny s malým podílem benzínu.



Copyright © 2008 Veronika Olehlová & Carlos Laué
Veškeré materiály zveřejněné na těchto stránkách, stejně jako zdrojové kódy, jsou chráněny dle autorského zákona. Bez písemného souhlasu není tato díla ani jejich části povoleno kopírovat ani dále šířit s výjimkou případů uvedených v autorském zákoně.